Вечерна во МПЦрква Св.Петка во Мил Парк, Мелбурн (Света Петка 27-ми октомври)

Објавено October 30, 2014 на Богослужби

Го засака пустинскиоти тих живот и тргна ревносно во Христа, Твојот Женик, го прими неговиот благ јарем во својата младост, се наоружа храбро со крсниот знак против духовниот неоријател. Со испоснички подвизи, пост и м...

Св. Злата Мегленска – Вереби

Објавено October 30, 2014 на Богослужби

По  Милост Божја на 25-ти, октомври (нов стил) 2014 год. во Македонската Православна Црква Св. Злата Мегленска во Хопер Кросинг, Вереби во државата Викторија, се одржа едноцрквие, во спомен на  патронот  црквата. На Вечернат...

Собор на Сите Македонски Светители во Окланд, Нов Зеланд

Објавено October 11, 2014 на Богослужби

Собор на Сите Македонски Светители во Окланд, Нов Зеланд Во земјата на маорите, Нов Зеланд, по милост Божја новата македонска емиграција од Македонија собрана под крилото на Македонската Православна Црква Епархија за ...

Interview: Father Nikodim, Abbot of the monastery st. Naum of Ohrid in Rocklyn, Victoria

Објавено October 3, 2014 на Духовност, Интервјуа

1. Respectable Abbot Nikodim, would you like to share with readers something from your biography? Where were you born, where were you educated? I thank you for the invitation and for the offer itself to introduce myself and to communicate with your readers. I certainly would like to share with you and your readers the important points of my life’s journey till now. I was born in Skopje, in a fa...

Интервју: Отец Никодим, игумен на манастирот св. Наум Охридски во Роклин, Викторија

Објавено October 3, 2014 на Духовност, Интервјуа

1. Почитуван игумен Никодим, ќе сакате ли на читателите да им откриете нешто од вашата биографија? Каде сте роден, каде сте школуван? Ви благодарам за поканата и за укажаната можност да се запознаам и, на овој начин, да опш...

Божествена Литургија во МПЦ Св. Петка во Рокдаел, Сиднеј

Објавено September 27, 2014 на Богослужби

На празникот на раѓењето на Превета Богородица во црковниот храм на Св. Петка во Рокдаел, старешината на храмот, о. Митко Митрев отслужи света Литургија на која се причестија голем број на верни парохјани на оваa Црковна...

Пресуда ЕСЦ на МПЦЕАНЗ – Игор Аврамовски Александоров

Објавено August 10, 2014 на Активности, Информации

Излезе пресудата од ЕСЦ на МПЦЕАНЗ за лицето Игор Аврамовски Александров. Преземете ја целата пресуда овде.

Излезе Новото Издание на 8ми Ден бр.53

Објавено August 10, 2014 на Изданија

Може да го преземете новото издание, следи го линкот овде.

VIII МОЈА Семинар во манастирот на свети Прохор Пчински во Донибрук, Мелбурн

Објавено August 1, 2014 на Активности, Богослужби

Во сабота на 26-ти јул, по молитвите на Св. Архангел Гаврил, (на чиј ден) и на патронот Св. Прохор Пчински,( во чиј манастир) и оваа година, традиционално се оддржа осмиот по ред MOYA семинар. Семинарскиот ден започна со молитв...

Епархискиот Свештеничко Соборание на МПЦЕАНЗ и семинар на тема: “ За Сатанизмот, Окултизмот, баењто, гатањето, маѓесништвото, астологијата, и источните култови “ – Донибрук

Објавено July 29, 2014 на Активности, Богослужби

На 25 Јули на денот на светите маченици Прокл и Ираклиј и светата Вероника во манастирот на св Прохор Пчински во Донибрук се одржа овогодишниот Епархиско Свештеничко Соборание на МПЦЕАНЗ, а воедно по ЕСС Неговото Високо...

« Претходни |